Реорганізація шляхом виділу: особливості обліку ПДВ

Наш Світ є надзвичайно динамічним, і дуже часто нам доводиться бігти для того щоб залишатись на місці.

Особливо ця динаміка відчувається у бізнесі. Підприємцям доводиться часто пристосовуватись до мінливих умов бізнес-середовища. Цілком природньо, що виникають потреби реорганізовувати форми ведення бізнесу.

Виділ є одним зі способів реорганізації підприємства. Його суть полягає у тому, що з однієї (реорганізовуваної) юрособи виділяється одна або декілька нових юросіб. Реорганізовувана юрособа при цьому не припиняє свого існування.

Майно, права та обов’язки виділеній юрособі передаються на підставі розподільчого балансу, який подається держреєстратору разом з іншими документами.

Розподільчий баланс складається і затверджується власниками після прийняття ними рішення про виділ. Завважимо, що форма розподільного балансу законодавчо не затверджена, тому тут у підприємства є свобода вибору.

Принцип складання розподільчого балансу простий. Суми активів і пасивів, зазначені у відповідних статтях балансу реорганізовуваної юрособи, потрібно поділити згідно з рішенням власників на дві групи: суми, які залишаться на балансі (в обліку); суми, які підуть на баланс (в облік) виділеного підприємства.

При цьому у процесі такого поділу слід зважати на моменти, пов’язані з податковим законодавством, а особливо ПДВ.

На нашу думку, операції з реорганізації юросіб (у т. ч. з виділу) не є об’єктом обкладення ПДВ (пп. 196.1.7 ПК).
Платник податків який реорганізується не зобов’язаний ні нараховувати ПДВ-зобов’язання на вартість придбання переданих матеріальних активів і балансову вартість необоротних активів, навіть якщо при їх придбанні/виготовленні він відобразив податковий кредит (пп. «а» п. 198.5 ПК), ані проводити перерахунок сум податкового кредиту у зв’язку зі зміною частки використання товарів в операціях, що обкладаються і не обкладаються ПДВ (п. 199.6 ПК). Суми відшкодування та/або від’ємного значення ПДВ не передаються новому платникові.

Отже, платниками ПДВ, які здійснюють реорганізацію підприємства, податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються і податковий кредит не коригується. Податкові накладні на операції з такої передачі не виписуються, оскільки операція не є об’єктом оподаткування.

https://www.facebook.com/pg/KMTCONSULT/posts/?ref=page_internal