Часу залишилось небагато…

Сьогодні вже 1 березня, перший день весни,  і начебто бухгалтерам можна видихнути з полегшенням після подання річної звітності. Але у нас не буває все так просто!

З  2018 року набули чинності зміни до ЗУ «Про бухгалтерський облік та звітність», всі чули що тепер обов’язковим є аудит для великих  та середніх підприємств, з’явились  “підприємства, що становить суспільний інтерес”, які теж мають підтверджувати фінзвітність аудиторським висновком. Але поряд з цим з’явилась вимога оприлюднювати фінзвітність  з аудиторським висновком для певних категорій підприємств незалежно від того, є вони великі, малі, чи мікро-підприємства. Причому оприлюднювати треба фінзвітність уже за 2018 рік – до 30 квітня 2019р!

Йдеться про підприємства, що здійснюють діяльність з видобутку корисних копалин (сюди ж віднесли підприємства, що займаються заготівлею деревини), а також підприємства, які віднесено до суб’єктів природних монополій. І ось тут –  судячи з того, що обговорюється у бухгалтерських спільнотах – багато хто лише зараз взнає що його підприємство повинно оприлюднити фінзвіти з аудиторським висновком, а багато хто взагалі не знає про обов’язковість проведення аудиту та оприлюднення звітності. Багато запитань виникає щодо того,  а як ж врешті  визначитись,  чи потрапило підприємство в це коло «щасливчиків» чи ні.

Спробуємо розібратись у цьому питанні. Отже, в частині підприємств, що здійснюють діяльність з видобутку корисних копалин: провести аудит та оприлюднити звітність повинні  ті підприємства, які здійснюють діяльність за КВЕДами, перелік яких  що наведено у Листі Мінфіну спільно з Державною службою статистики від 14.03.2018  № 35230-06-5/6959,  № 04.3-07/22-18 (посилання на текст листа – https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v3523201-18).   Причому за нерозкриття інформації або порушення строків розкриття інформації передбачені досить суттєві штрафи (ЗУ «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» – від 18.09.2018 №2545-VIII – ст. 14) – в розмірі п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85тис.грн).

В частині підприємств, які віднесено до суб’єктів природних монополій – їх перелік визначено на сайті http://www.amc.gov.ua і там досить несподівано можна знайти підприємства, які на перший погляд, не мають  відношення до природних монополій.  Серед цих підприємств є й наприклад, такі, що  генерують електроенергію лише для внутрішнього споживання.  Посилання на цей  перелік наводимо тут  – http://www.amc.gov.ua/amku/doccatalog/document?id=136411&schema=main

Отож  якщо Ваше підприємство (або підприємство ваших знайомих) має щось спільне з корисними копалинами чи лісозаготівлями, або ж постачанням/виготовленням/транспоруванням  тепла, газу, води тощо  – дивіться, перевіряйте – чи немає Вас у цих переліках. Часу залишилось небагато…

Щоб отримувати цікаві новини від нас підписуйтесь на наші сторінки у Facebook та LinkedIn